Εκδρομές

Ευλογημένη από τους θεούς η Φωκίδα, συνδυάζει τη μαγεία του βουνού και την απεραντοσύνη της θάλασσας, ενώ ο επισκέπτης που απολαμβάνει τη φιλοξενία του Nafsika Palace έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο χρόνο ή απλά να απολαύσει το παρόν.

Περιήγηση στους Δελφούς (12 χλμ από το Ναfsika Palace)

Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο επιβλητικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι χρησμοί του μεταφέρονταν στους ενδιαφερόμενους, από τους ιερείς του Απόλλωνα, σε μορφή στίχων. Πιστεύεται ότι το δελφικό μαντείο διατύπωσε προβλέψεις σχετικά με τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, την Αργοναυτική εκστρατεία και τον Τρωικό πόλεμο.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών περιλαμβάνει τα ευρήματα από δύο ιερά, ένα αφιερωμένο στον Απόλλωνα ( το αρχαίο μαντείο) και ένα στην Αθηνά (ιερό αθηνάς προναίας) καθώς και τα ερείπια από το Γυμνάσιο, το αρχαίο θέατρο, το Στάδιο, τα θησαυροφυλάκια και ερείπια άλλων κτηρίων μαζί με 6000 επιγραφές από αγάλματα και άλλα έργα. Στο ανακαινισμένο μουσείο των Δελφών, δεσπόζει το χάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου που αρχικά αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου συμπλέγματος και παρουσίαζε άρμα με τέσσερα άλογα, από τα οποία έχουν σωθεί μόνο μερικά μικρά κομμάτια.

Που βρισκόμαστε

οδός Ηρώων
33200 Ιτέα Φωκίδος
τηλ: +30 22650 33 300 - 4
φαξ: +30 22650 33 831
email: info@nafsikapalace.gr

Επόμενος σταθμός είναι η Κασταλία, η ιερή κρήνη. Βρίσκεται στη χαράδρα των Φαιδριάδων, στα ριζά του βράχου που σήμερα ονομάζεται Φλαμπούκος. Εκεί πλενόταν η Πυθία και οι ιερείς ενώ με το νερό της καθάριζαν και το ναό του Απόλλωνα. Στην Κασταλία πηγή έπρεπε υποχρεωτικά να πλυθούν και οι θεοπρόποι, όσοι ζητούσαν χρησμό, προκειμένου να εξαγνισθούν.

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

40 χλμ από το Nafsika Palace, βρίσκουμε Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού το πλέον κοσμικό ski center, που δεν απέχει παρά μιαμιση ώρα από το κλεινόν άστυ και δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα χιονοδρομικά του εξωτέρικού μιά και διαθέτει ...΄πίστες και ..λίφτ . Σκί, snowboards,έλκηθρα, περπάτημα αλλά και τσάι και συμπάθεια στα γραφικά καταφύγια στις χιονισμένες πλαγιές του ιστορικού βουνού. Για όσους βαριούνται τα παιχνίδια στο χιόνι, η Αράχωβα ενδείκνυται για βόλτα, shopping, clubbing, ποτάκι και μεζέδες.

Vagonetto – Μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας (30 χλμ από το Νafsika palace) www.vagonetto.gr

Φεύγοντας από τους δελφούς με κατεύθύνση την Αμφισσα και στη συνέχεια προς το χωριό της Γραβιάς, φτάνουμε στο πρώτο και μοναδικό θεματικό παρκο της χώρας μας, το Vagonetto για να ακολουθήσουμε τα χνάρια των μεταλλωρύχων μέσα στις υπόγειες στοές με τα κοιτάσματα του βωξίτη. Το Vagonetto, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες μέσα στα ορυχεία, μεταφέρει σήμερα τους επισκέπτες στη στοά για να παρακολουθήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, στο κέντρο της γής . Η ιστορία της εξόρυξης του βωξίτη, που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμινίου, διαδραματίζεται σε έξι διαφορετικές γλώσσες με τη βοήθεια συσκευών ατομικής ξενάγησης υψηλής τεχνολογίας και οπτικοακουστικά εφφέ. Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας αποτελεί σήμερα ένα ιδιαίτερο, εναλλακτικό αξιοθέατο και κατακλύζεται από επισκέπτες όλο το χρόνο.

Πάμε παραλία

Δίπλα στην Ιτέα, η αρχαία Κίρρα,(που πάνω της χτίστηκε η σημερινή Κίρρα), ήταν κάποτε το επίνειο των Δελφών. Άκόμα διατηρούνται τα ερείπια από τις αποθήκες του λιμανιού, , τα θεμέλια από το αρχαίο τείχος, η βάση από τον φάρο και μέσα στη θάλασσα, τα ερείπια από το λιμάνι. Ένα μονοπάτι ξεκινούσε από το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας στον Κορινθιακό κόλπο, διέσχιζε το Κρισσαίο πεδίο και ανηφόριζε για τους Δελφούς. Από τον δρόμο αυτό έφθαναν στο φημισμένο Μαντείο οι προσκυνητές από την Κίρρα, για να πάρουν τους χρησμούς από την Πυθία, αλλά και υποζύγια που μετέφεραν εμπορεύματα από το λιμάνι. Η διαδρομή είναι ακόμα πολύ δημοφιλής σε ορειβάτες, περιπατητές και εκδρομείς, διαρκεί 4-5 ώρες και περνάει μέσα από τον μεγάλο ελαιώνα της Αμφισσας . Το δελφικό τοπίο, βρίσκεται σαν έπαθλο στο τέλος της διαδρομής και ξεδιπλώνεται μέχρι το Γαλαξίδι. Η παραλία της Ιτέας, τουριστικό θέρετρο και αγαπημένος προορισμός για οικογένειες, ζευγάρια και ιντερνάσιοναλ τουρίστες, είναι πολύπλευρη και πολυπρόσωπη. Θαλάσσια σπορ, ψαρεμα σε καθαρά νερά, ποδηλασία,μπαράκια, τραπεζάκια πάνω στην άμμο, ήλιος και γαλάζια θάλασσα για τους πιό κοσμικούς. Ταβερνάκια, ηρεμία και ρομαντική ατμόσφαιρα γιά όσους θέλουν να εντρυφήσουν στην γαληνη μιάς παραλιακής πόλης ,καλοκαίρι και χειμώνα. Δεν είναι τυχαίο που η Ιτέα κατακλύζεται από σκάφη, κρουαζιερόπλοια και εμπορικά για ένα μεγάλο διάστημα μέσα στο έτος, αφού τόσο ο μώλος όσο και η ολοκαίνουργια μαρίνα που διαθέτει ,μπορούν να φιλοξενήσουν όλων των ειδών τα σκάφη.

Το Γαλαξίδι (17 χλμ από τη Ιτέα και το Nafsika palace)

Περιδιαβάζοντας τα πλακόστρωτα στενά του Γαλαξιδίου και θαυμάζοντας τα γραφικά αρχοντικά, χορταίνουν οι αισθήσεις φως , χρώμα και ιστορία. Πλήν όμως μιά επισκεψη στο Ναυτικό Μουσείο δεν βλάπτει προκειμένου να καταλάβουμε από πού προέρχεται όλη αυτή η περιρέουσα γοητεία του Γαλαξιδίου.

Developed & Designed by Hyperon